Historiaa

 

Törmävaaran leirikeskus sijaitsee Varejoen kylällä. Varejoki ja Kätkävaara ovat Tervolan kyliä, jotka asutettiin sotien jälkeen. Varejokiset ovat pääosin Petsamon siirtolaisia.  Rajaseudun Ystävät ry rakennutti nykyisen leirikeskuksen ruokailurakennuksen vuonna 1949 Varejoen kyläläisille työtuvaksi. Vuonna 1957, kun työtupatoiminta oli hiipunut, Rajaseudun Ystävät ry lahjoitti rakennuksen Tervolan seurakunnalle.

Vuonna 1979 työtuvan yhteyteen rakennettiin sauna- ja majoitusrakennus, minkä jälkeen kokonaisuutta voitiin kutsua leirikeskukseksi. Majoitustiloja oli aluksi saunarakennuksen takkahuoneessa ja vintillä yhteensä 20. 

Leirikeskuksen pihassa oli joitakin vuosikymmeniä parakkirakennus, jossa oli toiset 20 makuupaikkaa. Rakennuksesta jouduttiin luopumaan vesivaurion vuoksi 1990-luvun lopulla.

Vuonna 2002 saunarakennusta laajennettiin pääasiassa talkoovoimin. Siihen tehtiin kuusi 4-8 hengen asuinhuonetta. Vuonna 2011 suoritetussa laajennuksessa rakennukseen lisättiin sakraalitila, kaksi esteettömän asumisen huomioivaa huonetta sekä inva-WC. 
Leirikeskuksen majoitusrakennuksessa on nyt saunan ja pesuhuoneen lisäksi opetustila, sakraalitila, oleskelutila ja neljäkymmentä makuusijaa seitsemässä huoneessa.