Konfirmaatiomessu

Juhannuspäivä la 20.6.2020
Iso kirkko

Juhannuspäivänä (Johannes Kastajan päivä) on Konfirmaatiomessu

Juhannuspäivänä (Johannes Kastajan päivä) on Konfirmaatiomessu Isossa kirkossa klo 10, johtaa, kanttorina Sari Vähäkangas. Konfirmaatiomessun otsikkona on "Tien raivaaja"

Kirkon isäntä: Jussi Vaara

Kolehti:

Tien raivaaja

Johannes Kastajalle omistetuista juhlista säilyi meillä uskonpuhdistuksen jälkeen erillisenä pyhäpäivänä vain hänen syntymäpäivänsä eli juhannus 24. kesäkuuta. Juhlaa on vietetty 400-luvun alkupuolelta lähtien. Sen ajankohta perustuu käsitykseen, että Johannes syntyi kuusi kuukautta ennen Jeesusta. Juhlan raamatullinen lähtökohta on Luuk. 1: 26, 36. Pelastushistoriallisesti juhannus viittaa seuraavaan jouluun. Nykyisin juhannusta vietetään kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina.

Saamansa nimen (Johannes = Jumala on armollinen) mukaisesti Johannes julisti Jumalan armollista hyvyyttä, pelastusta ja syntien anteeksiantamista.

Kirkko on viettänyt vanhastaan myös Johannes Kastajan mestauspäivää (29.8.). Sen evankeliumiteksti (Mark. 6: 14-29) on otettu vaihtoehtoiseksi saarnatekstiksi.

Kirkollisen aiheen lisäksi juhannukseen sisältyy Suomessa kansallisen juhlan (Suomen lipun päivä) ja keskikesän luonnonjuhlan aineksia.

Konfirmaatiomessun aihe ja raamatun kohdat