Konfirmaatiomessu

la 20.6. kello 10.00 - la 20.6. kello 11.15
Juhannuspäivä la 20.6.2020
Iso kirkko

Juhannuspäivänä (Johannes Kastajan päivä) on kesäriparilaisten Konfirmaatiomessu

Juhannuspäivänä (Johannes Kastajan päivä) on kesäriparin konfirmaatiomessu Isossa kirkossa klo 10, johtaa Heikki Holma, avustaa Tarja Volotinen, kanttorina Sari Vähäkangas. Konfirmaatiomessun otsikkona on "Tien raivaaja"

Kirkon isäntä: Jussi Vaara

Kolehti: Teologian opiskelijoiden pastoraaliseen koulutukseen ja luterilaisen uskontokäsityksen ja identiteetin vahvistamiseen Suomen teologisen instituutin kautta. Suomen teologinen instituutti ry.

Tien raivaaja

Johannes Kastajalle omistetuista juhlista säilyi meillä uskonpuhdistuksen jälkeen erillisenä pyhäpäivänä vain hänen syntymäpäivänsä eli juhannus 24. kesäkuuta. Juhlaa on vietetty 400-luvun alkupuolelta lähtien. Sen ajankohta perustuu käsitykseen, että Johannes syntyi kuusi kuukautta ennen Jeesusta. Juhlan raamatullinen lähtökohta on Luuk. 1: 26, 36. Pelastushistoriallisesti juhannus viittaa seuraavaan jouluun. Nykyisin juhannusta vietetään kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina.

Saamansa nimen (Johannes = Jumala on armollinen) mukaisesti Johannes julisti Jumalan armollista hyvyyttä, pelastusta ja syntien anteeksiantamista.

Kirkko on viettänyt vanhastaan myös Johannes Kastajan mestauspäivää (29.8.). Sen evankeliumiteksti (Mark. 6: 14-29) on otettu vaihtoehtoiseksi saarnatekstiksi.

Kirkollisen aiheen lisäksi juhannukseen sisältyy Suomessa kansallisen juhlan (Suomen lipun päivä) ja keskikesän luonnonjuhlan aineksia.

Konfirmaatiomessun aihe ja raamatun kohdat


Ota yhteyttä