Konfirmaatio messu

Konfirmaatio messu Iso kirkko

Juhannuspäivänä Konfirmaatiomessu

Juhannuspäivänä Konfirmaatiomessu Isossa kirkossa. Jumalanpalveluksen otsikkona on "Tien raivaaja". Messun johtaa Heikki Holma, avustaa Tarja Volotinen, kanttorina Sari Vähäkangas.

Kirkonisäntänä Aino Ollitervo.

Kolehti: Oman seurakunnan nimikkolähetin Juha Saaren työn tukemiseen.

Tien raivaaja

Johannes Kastajalle omistetuista juhlista säilyi meillä uskonpuhdistuksen jälkeen erillisenä pyhäpäivänä vain hänen syntymäpäivänsä eli juhannus 24. kesäkuuta. Juhlaa on vietetty 400-luvun alkupuolelta lähtien. Sen ajankohta perustuu käsitykseen, että Johannes syntyi kuusi kuukautta ennen Jeesusta. Juhlan raamatullinen lähtökohta on Luuk. 1: 26, 36. Pelastushistoriallisesti juhannus viittaa seuraavaan jouluun. Nykyisin juhannusta vietetään kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina.

Saamansa nimen (Johannes = Jumala on armollinen) mukaisesti Johannes julisti Jumalan armollista hyvyyttä, pelastusta ja syntien anteeksiantamista.

Kirkko on viettänyt vanhastaan myös Johannes Kastajan mestauspäivää (29.8.). Sen evankeliumiteksti (Mark. 6: 14-29) on otettu vaihtoehtoiseksi saarnatekstiksi.

Kirkollisen aiheen lisäksi juhannukseen sisältyy Suomessa kansallisen juhlan (Suomen lipun päivä) ja keskikesän luonnonjuhlan aineksia.

Messun aihe ja raamatunkohdat

Vanhusten juhannuskirkko

Perinteinen vanhusten juhannuskirkko (viikkomessu kaikenikäisille)