Pitkäperjantain Sanajumalanpalvelus

Pitkäperjantain Sanajumalanpalvelus Vanha kirkko

Pitkäperjantain Sanajumalanpalvelus

Pitkäperjantain Sanajumalanpalvelus Vanhassa kirkossa. Jumalanpalveluksen otsikkona on "Jumalan Karitsa". Jumalanpalveluksen johtaa Heikki Holma, kanttorina Lea Kokkonen.

Kirkonisäntänä on Jussi Vaara.

Pitkäperjantain sanoma julistaa: Kristus on kuollut meidän edestämme. Hänen sovitustyönsä on täytetty. Siksi tämä on suuri päivä kristikunnassa. Monissa kielissä se näkyy jo päivän nimessä. Useissa slaavilaiskielissä ja jopa sukukielissämme unkarissa ja virossa käytetään nimityksiä, jotka merkitsevät ’suuri perjantai’ (esim. vir. suur reede). Kristityn saamaa sovituksen lahjaa kuvastaa myös englannin nimitys Good Friday, ’hyvä perjantai’. Monissa romaanisissa kielissä päivää kutsutaan ’pyhäksi perjantaiksi’ (esim. ransk. Vendredi saint). Saksan kielen nimityksessä Karfreitag taas korostuu Kristuksen ristinkuoleman murheellisuus (kar -osa on vanhaa saksaa ja merkitsee ’surua’).

Kolehti: Yhteisvastuukeräykselle

Jumalanpalveluksen aihe ja raamatunkohdat