Marianpäivä ja korona

Yllätettynä

Korona-pandemia, on yllättänyt ja pysäyttänyt suuren osan maailmaa. Olemme joutuneet uuden, odottamattoman tilanteen eteen. Monet suunnitelmat ovat menneet uusiksi. Hallitukset ovat joutuneet tekemään kovia päätöksiä turvatakseen ihmisten terveyden ja sairastuneiden hoidon.

Marian ilmestyspäivän evankeliumi kertoo tilanteesta, jossa pieni ihminen joutuu uuden ja odottamattoman tilanteen eteen. Suunnitelmat menevät uusiksi. Enkelin ilmoittama Pyhän Hengen vaikuttama yllätysraskaus pysäyttää hetkeksi Marian elämän ja muuttaa suunnitelmat.

Maria ottaa tilanteen vastaan Jumalalta saatuna tehtävänä. Mutta hän on silti kriisissä. Hän ei kerro asiasta sulhaselleen Joosefille, vaan lähtee parin sadan kilometrin päähän sukulaisnaisen, Elisabetin, luo. Enkeli oli ilmestyksessä kertonut Marialle, että myös hedelmättömänä pidetty Elisabet odottaa lasta, kuudennella kuukaudella.

Yllätykset jatkuvat

Maria oli Elisabetin luona kolme kuukautta. Sitten hän palasi Nasaretiin. Siellä odotti Joosef. Joosef näki, että Maria odottaa lasta. Oliko Maria ollut reissullaan hänelle uskoton? Mitäpä muutakaan hän saattoi ajatella.

Joosef joutui yllätetyksi, suunnitelmat muuttuivat. Mooseksen laki vaati, että jos joku makaa toiselle miehelle kihlatun morsiamen, molemmat, mies ja nainen, on kivitettävä. Jos Joosef olisi vienyt asian oikeuteen, Marian ja Jeesuksen ja koko ihmiskunnan osa olisi ollut lohduton.

Evankelista Matteus kertoo, että Joosef oli lakia kunnioittava mies, mutta ei halunnut häpäistä kihlattuaan julkisesti. Hän aikoi purkaa avioliittosopimuksen kaikessa hiljaisuudessa.

Jälleen enkelillä oli tehtävä. Enkeli ilmestyi Joosefille unessa ja kertoi mistä on kysymys. Lapsi on siinnyt Pyhästä Hengestä. Joosefin on suostuttava lapsen huoltajaksi ja annettava hänelle nimi Jeesus. Jeesus merkitsee, Herra pelastaa. Ja Joosef suostui.

Pandemia puhuttelee ja Jumala puhuttelee

Pandemia muuttaa maailmaa ja puhuttelee ihmisiä. Moni kysyy mielessään, onko Jumalalla sormet pelissä tämän asian kanssa. Jumala puhuttelee meitä ihmisiä monin tavoin. Kriisit ja katastrofit ovat tilanteita, jotka koemme Jumalan puhutteluna. Erityisesti Jumala puhuttelee meitä sanansa välityksellä.

Jumalan sana on kuin kaksiteräinen miekka. Nuo kaksi terää ovat laki ja evankeliumi. Lakina Jumalan sana pysäyttää ja asettaa meidät totuuden eteen itsestämme. Se kertoo meille sen, että olemme syntisiä syntymästämme asti. Jumalan sana lakina voi nostaa elämästämme mieleen asioita, jotka tuntuvat pahalta, synniltä.

Sellainen tilanne on kiitoksen aihe, vaikka kiitokseen ei tuntuisi olevan mitään aihetta. Se on kiitoksen aihe siksi, että Jumalan sana on tavoittanut, on syntynyt keskusteluyhteys Jumalan kanssa. Tuota keskustelua ei kannata lopettaa, sillä Jumala tahtoo puhutella myös evankeliumin sanalla. Se on hänen varsinainen asiansa.

Evankeliumin sana tuo ihania terveisiä taivaasta. Se kertoo, että Jumala on tullut ihmiseksi Jeesuksessa Kristuksessa ja että Jeesuksessa Jumala on sovittanut koko maailman itsensä kanssa.

Jeesus kohtasi viattomana pilkan ja ristin. Raamatussa sanotaan myös, että hän otti meidän rikkomuksemme päälleen. Jeesus kärsi ja kuoli meidän syntimme omanaan. Syntiemme rangaistus on jo kärsitty. Niistä ei rangaista sitä, joka ottaa vastaan anteeksiantamuksen, jonka Jumala tarjoaa Jeesuksen veressä.

Meillä on mahdollisuus pitää syntimme myös ominamme tai torjua ne syntinä. Silloin menetämme mahdollisuuden pelastukseen, vapautukseen, iloon ja rauhaan.

Älkää olko huolissanne

Maailma on joutunut yllättävään tilanteeseen. Mutta Jumalaa ei pandemia yllätä. Hänellä on tiedossaan ja hallinnassaan tämäkin tilanne jo ennalta. Moni sairastuu, moni kuolee. Mutta Jumalan terveisinä voit ottaa vastaan apostolin sanan: ” Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon.  Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne, niin että pysytte Kristuksessa Jeesuksessa.”

Kristuksessa Jeesuksessa pysyminen merkitsee sitä, että saat elää anteeksiantamuksen ilossa, rauhassa ja vapaudessa. Se merkitsee myös sitä, että elämän ja kuoleman rajalla olet hänen kanssaan, jolla on iankaikkisen elämän avain.

Ota yhteyttä

Jos jokin asia jäi vaivaamaan mieltäsi tai jos pandemiakriisin aikana tervolalaisena koet yksinäisyyttä ja haluaisit jutella, ota yhteyttä.

Tervolassa 22.3.2020 Heikki Holma

050 4370001